> nieuws

Nieuws

20 november 2019

Bezoek aan IsraŽl (incl. Westbank)

Met een 20 tal Doopsgezinden van Amsterdam reisde Ineke van Ruler 10 dagen in Israël. De reisleidster is ook kerkenraadslid bij DO Amsterdam. Ze bezochten heel veel ( soms vermeende) Heilige plaatsen en hoorden van de geschiedenis en opgravingen van dit oude land. De Negev woestijn en Golan hoogvlakte. Ze dobberden in de Dode Zee, het meer van Tiberias en bij de Jordaan. Heel veel mensen, dus druk en toeristisch. Bijzonder was de Klaagmuur en al die orthodoxe Joden. Yad Vashem, herdenkingsmonument voor de holocaust, was indrukwekkend en symbolisch zowel de tentoonstelling als het gebouw en omgeving.

Een niet gelovige Joodse (Belgische) gids vertelde veel over Israël. Ze vond het nodig ter correctie van de “onjuiste kijk op Israël”. Hoogtepunt voor Ineke was bezoek aan Bethlehem op de Westbank. Met name daarbij het bezoek aan de Tent of Nations, een educatieve boerderij met het vredesproject van

Tent of nations
Caption

de Palestijns-Christelijke familie Nassar. Die hebben te maken met allerlei pesterijen zoals dreigende landonteigening, met blokkades de bereikbaarheid frustreren, vernielen van fruitbomen (vermoedelijk door kolonisten). Toch blijft de familie Nassar trouw aan het motto: “We refuse to be enemies”. De groep doneerde spontaan voor nieuwe fruitbomen, 
Ineke had zich veel voorgesteld van de kibboets Nes AMMIM. Bij de oprichting ervan was de bekende Doopsgezinde Frits Kuiper betrokken. Tegenwoordig komen de inkomsten vooral uit de hotelfunctie met koosjere maaltijden. Dat deed denken aan het Doopsgezinde conferentiecentrum Dopersduin bij Schoorl.. Fijn waren de reflectie momenten aan het einde van de middag. Even benoemen wat je raakte. 

Op 1 november heeft Ineke aan Diet Koster overhandigd 300 euro vanuit Zusterkring Middelburg en 120 euro vanuit Goes. Daardoor is weer voor ruim een maand geborgd dat de drieling en broertje naar dagopvang en school kunnen. Als niet-oma overhandigde Ineke ook nog wat kleding voor de kinderen.  Een bijzondere reis, zeker voor een vrijzinnige.


Terug
 
Meer informatie
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2020 Doopsgezind.nl